Przepisy słodkie

Mamy nadzieję, że nasza baza przepisów stanie się dla Was inspiracją do komponowania własnych przekąsek i lekkich dań.
Oryginalne wafle Sunny Corn wyśmienicie smakują zarówno jako podstawado słodkich i słonych przekąsek, dodatek do zup i sałatek, zastępstwo tradycyjnego pieczywa, a nawet jako element lekkiego deseru. Sprawdźcie jak skomponować danie z Sunny Corn i z Waszymi ulubionymi produktami.

 

 

1. Sunny Corn z konfiturami i jabłkiem

Sunny Corn z konfiturami i jabłkiem Składniki:
śmietana 30%, 2 łyżeczki cukru, aromat waniliowy, listek mięty, wafle Sunny Corn,

Przygotowanie:
Schłodzoną śmietanę ubijamy trzepaczką przez 10 minut, podczas ubijania dodajemy cukier i aromat waniliowy. Bitą śmietanę kładziemy na wafel. Truskawki przekrawamy na pół i dekorujemy nimi śmietanę. Dodatkowo możemy użyć listków mięty.

2. Deser czekoladowo- truskawkowy

Deser czekoladowo- truskawkowy Składniki:
wafle Sunny Corn, śmietanka kremówka 30%, cukier, aromat waniliowy, truskawki, czarna czekolada 80%, skrobia kukurydziana

Przygotowanie:
Schłodzoną śmietanę ubijamy trzepaczką przez 10 minut, podczas ubijania dodajemy cukier i aromat waniliowy. Bitą śmietanę kładziemy na wafel. Truskawki przekrawamy na pół i dekorujemy nimi śmietanę. Czekoladę 80% roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy łyżeczkę skrobii kukurydzianej do zagęszczenia. Mieszamy i czekamy chwilę, aż czekolada zgęstnieje, a następnie polewamy ją nasz deser.

3. Mascarpone w granatowej odsłonie

Masarpone w granatowej odsłonie Składniki:
serek mascarpone, cukier puder, ziarna granatu, limonka, listek mięty, wafle Sunny Corn

Przygotowanie:
Obranego banana rozgnieść z twarogiem, dodać odrobinę soku z cytryny. Gotową masę nałożyć na Sunny Corn.

 

4. Deser czekoladowo- truskawkowy

Deser czekoladowo- truskawkowy Składniki:
wafle Sunny Corn, śmietanka kremówka 30%, cukier, aromat waniliowy, truskawki, czarna czekolada 80%, skrobia kukurydziana



Przygotowanie:
Schłodzoną śmietanę ubijamy trzepaczką przez 10 minut, podczas ubijania dodajemy cukier i aromat waniliowy. Bitą śmietanę kładziemy na wafel. Truskawki przekrawamy na pół i dekorujemy nimi śmietanę. Czekoladę 80% roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy łyżeczkę skrobii kukurydzianej do zagęszczenia. Mieszamy i czekamy chwilę, aż czekolada zgęstnieje, a następnie polewamy nią nasz deser.

5. Deser jagodowo - truskawkowy

Deser jagodowo - truskawkowy Składniki:
wafle Sunny Corn, śmietanka kremówka 30%, cukier, aromat waniliowy, truskawki, jagody, cytryna

Przygotowanie:
Schłodzoną śmietanę ubijamy trzepaczką przez 10 minut, podczas ubijania dodajemy cukier i aromat waniliowy. Bitą śmietanę kładziemy na wafel. Truskawki przekrawamy na pół i dekorujemy nimi śmietanę.  Na wierzch układamy ulubione owoce, proponujemy użyć  jagód i truskawek. Deser wyśmienicie smakuje skropiony sosem truskawkowym. Najlepiej przyrządzić go samodzielnie. W tym celu potrzebujemy umytych truskawek, 2-3 łyżek cukru  na 0,5 kg owoców i sok z jedej cytryny. Składniki miksujemy w blenderze, a gotowym sosem polewamy deser.

6. Słodko-kwaśna wariacja owocowa

Słodko-kwaśna wariacja owocowa Składniki:
wafle Sunny Corn, śmietanka kremówka 30%, cukier, aromat waniliowy, kiwi, granat, mięta

Przygotowanie:
Śmietanę przygotowujemy sami wg. wcześniej podanego przepisu. Osobom lubiącym kwaśne nuty owocowe proponujemy podanie naszych wafelków z ziarnami granatu i plasterkami kiwi oraz przystrojenie deseru listkami świeżej mięty.

 

7. Wafel z żurawiną

Wafel z żurawiną Składniki:
serek wiejski light, jabłko, czerwone, kiwi, suszonażurawina, listek mięty

Przygotowanie:
Serek wiejski układamy na waflu, dekorujemy go pokrojonymi owocami: jabłkiem i kiwi. Posypujemy sporą ilością żurawiny (może być suszona). Dekorujemy listkiem mięty.

8. Owocowo-orzechowe szaleństwo

Owocowo-orzechowe szaleństwo

Składniki:
dżem z owoców leśnych, jagody, kiwi, orzechy, włoskie

Przygotowanie:
Zachęcamy do samodzielnego przygotowania dżemu, w ten sposób będziemy mieć pewność, że w środku znajdują się wyłącznie pożądane składniki. Owoce leśne dokładnie myjemy i zasypujemy cukrem (1 kg cukru na 1 kg owoców). Przykrywamy miskę z owocami i chowamy na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmujemy owoce i razem z sokiem, który wydzieliły przekładamy do garnka. Dosypujemy porcję cukru i gotujemy przez ok. 30 minut. Po schłodzeniu dżem jest gotowy do posmarowania Sunny Corn. Możemy ułożyć na nim inne owoce, np. jagody czy kiwi o kwaskowatym smaku. Wyśmienicie będzie również smakował z orzechami włoskimi.

9. Owocowy Sunny Corn

Owocowy Sunny Corn Składniki:
śmietana 30%, aromat waniliowy, cukier puder, kiwi, truskawki, ziarna granatu, polewa truskawkowa

Przygotowanie:
Schłodzoną śmietanę ubijamy trzepaczką przez 10 minut, podczas ubijania dodajemy cukier i aromat waniliowy. Bitą śmietanę kładziemy na wafel. Dekorujemy kawałkami owoców: kiwi, truskawkami, ziarnami granatu. Skrapiamy polewą truskawkową.

 

10. Pomarańcza, jagody i malina

Pomarańcza, jagody i malina Składniki:
bita śmietana, pomarańcza, jagody, dżem malinowy, listek mięty

Przygotowanie:
Bitą śmietanę przygotowujemy wg. podanego przepisu i nakładamy na wafel. Na górę nakładamy dżem i układamy obraną pomarańczę oraz jagody. Dekorujemy listkiem mięty.

11. Sunny Corn w tropikach

Sunny Corn w tropikach

Składniki:
ananas, jabłko czerwone, wiórki kokosowe, czekolada 80%, łyżka mazeiny

Przygotowanie:
Owoce kroimy na małe kawałki i układamy na waflu. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i zagęszczamy ją skrobią kukurydzianą (mazeiną - do kupienia w sklepach ekologicznych i w supermarketach na działach ze zdrową żywnością). Czekamy, aż czekolada zgęstnieje i polewamy nią owoce. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

12. Wafle z bakaliami i bananem

Wafle z bakaliami i bananem Składniki:
banan, rodzynki, polewa czekoladowa, wiórki, kokosowe

Przygotowanie:
Banany obieramy i kroimy na plasterki, układamy na wafelku. Posypujemy rodzynkami i skrapiamy polewą czekoladową. Dekorujemy wiórkami kokosowymi.

 

13. Sunny Corn z dżemem i ananasem

Sunny Corn z dżemem i ananasem Składniki:
dżem malinowy, ananas, wiórki kokosowe, listek mięty

Przygotowanie:
Wafelki smarujemy dżemem i układamy na nim plasterki ananasa. Posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy listkiem świeżej mięty.


14. Wariacja na serka wiejskim i owoców

Wariacja na serka wiejskim i owoców

Składniki:
serek wiejski, jogurt truskawkowy, jabłko, czerwone, jagody, truskawki, listek mięty

Przygotowanie:
Serek wiejski mieszamy z jogurtem truskawkowym i nakładamy na wafel. Na wierzch układamy pokrojone w talarki jabłko, truskawki i posypujemy jagodami. Deser dekorujemy listkami mięty.